Hva er grafisk design?

Når jeg skal fortelle folk jeg treffer hva jeg jobber med, og sier at jeg er grafisk designer, er det veldig ofte at de kommer med oppfølgingspørsmål: – Hva er det? – Er det sånn datagreie? – Åja, lager du nettsider
nettside

Ja, jeg lager nettsider. De er selvfølgelig responsiv. Ta gjerne kontakt med meg hvis du trenger å få laget en nettside.

Jeg pleier å ta kortversjonen at ja, jeg lager nettsider. Jeg lager brosjyrer og visittkort. Jeg lager annonser og plakater. Og dersom jeg er heldig får jeg prosjekter hvor jeg lager logo og grafikk som skal være bærende visuelle elementer i merkevarebygging.

Hva hvis vi går litt grundigere NED i materien på hva det vil si å jobbe med grafisk design. Eller hva hvis vi løfter blikket OPP litt for å se på hva grafisk design i det store og hele dreier seg om?

Så siden jeg som grafisk designer lager disse «tingene», så er vel det dette som er grafisk design, da?

Hva hvis vi går litt grundigere NED i materien på hva det vil si å jobbe med grafisk design. Eller hva hvis vi løfter blikket OPP litt for å se på hva grafisk design i det store og hele dreier seg om?

Hva er design?

For å besvare spørsmålet hva grafisk design er, må man først se på hva DESIGN er.

Her ønsker jeg å være helt grunnleggende og si at alt som har blitt laget, har design. Det vil si det er en person som har designet ethvert objekt som eksisterer på denne jorden.

Jeg husker fremdeles da det gikk opp et lys for meg om dette. Grunnen til at man kanskje ikke tenker på det, er at man helt fra man går i bleier, er vant til å se vanlige og ordinære objekter i hverdagen. Uansett hvor enkle gjenstandene kan være, er det en eller flere personer som har bestemt hvordan de skal utformes.

Et askebeger er også designet av en person

Et askebeger er også designet av en person

Det første man kanskje tenker på, er at objektets design, er hvordan det ser ut. Den visuelle utformingen med form, farge og tekstur. Og det er en viktig del av designet. Men hvis en askebegerdesigner kun var opptatt av det visuelle, hadde han kanskje ikke tatt hensyn til at et askebeger skal ha en meget spesifikk funksjon. Den skal samle asken fra en sigarett slik at det ikke ender på bordet eller gulvet.

Designet skal løse et problem: Unngå at varm aske kommer på bordet eller gulvet.

Og HER kommer vi til kjernen. Design løser et problem.

Man har et behov eller et «problem» som man må designe en løsning på. Det kan være et kommersielt «problem»: Butikken ønsker høyere omsetning. Det kan være et sosialt problem: De unge i lokalsamfunnet trekker mot kriminelle miljøer og gjenger.

Gaten jeg vokste opp i

Da jeg studerte i England bodde jeg i en gate i Birmingham der husene lå helt inntil hverandre slik som de ofte gjør i britiske arbeiderklassestrøk. Men jeg kjente ingen av naboene mine. Jeg lurte på om det var fordi jeg var student og ville forsvinne fra nærområdet om kort tid, eller om det var et problem som flere kjente seg igjen i.

Jeg husker fra min barndom hvordan man stadig stakk innom til hverandre i hverdagen og laget små og store sammenkomster i gaten. Jeg husker det som et meget åpent nabolag, hvor man fant sammen på tvers generasjoner, og jeg husker hvor stor betydning det hadde for meg da jeg vokste opp.

Jeg fant ikke eksempler på slik åpenhet i gaten i Birmingham og lurte på om det var noe man kunne gjøre med det. Dette ble utgangspunktet på designprosjektet som jeg skulle jobbe med for avgangsutstillingen på studiet mitt.

Pre Mark Zuckerberg

Husk på at dette var i år 2000. Dette var i en tid før Facebook, Myspace og blogging. Det var også akkurat blitt vanlig at man hadde PC i hjemmet og internett-tilgangen var som regel en modem koblet til telefonlinjen.

Jeg tenkte at det kanskje ville være for skummelt for folk å bli kjent med hverandre fjes til fjes og mente at en nettside for gaten ville være den rette måte for naboene å bli introdusert for hverandre. Da kunne de som ville, som bodde i gaten, få opprette sin egen profil på nabolagsiden, hvor de kunne skrive litt om seg selv og legge ut bilder, arrangementer, og saker som de var opptatt av. Tanken var at dette kunne de dele med resten av gaten uten at det krevde for mye av dem.

Jeg må innrømme at sluttresultatet av utstillingen og den visuelle utformingen ikke var den beste løsningen. Dersom jeg skulle laget nettsiden i dag, ville den sett meget annerledes ut. Men jeg er veldig stolt av utviklingen av konseptet, og noen ganger har jeg ergret meg over at jeg ikke kunne mer om webutvikling og hadde større gjennomføringsevne. Hadde jeg hatt det, hvem vet. Kanskje filmen «The social network» hadde handlet om meg???

Galt spørsmål

Poenget er i hvert fall at grafisk design er så mye mer enn at en plakat ser kul ut og at en nettside har stilige animasjoner. Så når noen kommer til meg og sier: «Vi ønsker at du skal designe en ny nettside for oss», er mitt første spørsmål: «Hvorfor det?»

Det jeg burde bli spurt om, skulle for eksempel vært: Vi ønsker å øke vår synlighet og fremstå profesjonelle og relevante. Kan du hjelpe oss med dette?» Da kan jeg, som grafisk designer og i samarbeid med oppdragsgiver, løse problemet på den beste måten basert på min kunnskap og erfaring.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *